Könets kultur får förklara beteendet

11.07.2016 kl. 23:53

Peter Al Fakir skriver i HBL 1.7.16 om hur män utövar makt över kvinnor genom att skicka penisbilder till dem. Han skriver att en del kvinnliga bloggare reagerar på bilderna genom att lägger ut och poängsätter dem för att hantera sitt obehag. Humoristiskt kanske men de facto hämndporr.

 

Jag och Al Fakir är överens om att ingen ska behöva få dick-pics ofrivilligt, men man måste göra skillnad på blottande, sexting och maktutövning. En blottare får sexuell njutning av förnedringen i att visa upp sig för någon. Blottaren frågar inte om lov eftersom poängen är att överraska.

 

Al Fakirs baserar sin text på tesen att dick-pics är ett beteende hos män där motivet är maktutövning och att beteendet primärt kan förklaras med att det ligger rotat i mannens psyke. Vilken vetenskaplig psykiatrisk kollegialforskning stöder det påståendet? Han lyfter fram dick-pic-skandalen med Anthony Weiner för att exemplifiera sin tes. Intressant att Al Fakir skrev i HBL 7.5.16 att skandaler om manliga politiker inte handlar om deras privatliv. Ilkka Kanerva och Matti Vanhanen blev ju mördade av media för just det.

 

Artikeln är en av många i finlandsvensk media som tydligt tar parti för många tredjevågsfeministiska värderingar. En text om kvinnans genitalier, bra bröstbilder och poängsättning av vaginor skulle aldrig tryckas. Kvinnor och sexuella samt etniska minoriteter behandlas nyanserat där verifierad fakta står till grund för att förklara deras beteende. Mäns beteende förklaras utgående ifrån ett ideologiskt perspektiv, det vill säga en feministisk strukturell tolkningsram. Brottslighet, främst sexualbrott, med en manliga förövare behandlas som att könets kultur är den främsta orsaken till det kriminella beteendet. Al Fakirs text har samma tendens att applicera beteendet på män som grupp. Dissidentfeministen Christina Hoff Sommers har länge talat om unga liberalers och medias tendens till att gå häxjakt på heterosexuella unga mäns sexualitet. Här finns yterligare argument för att hon har en poäng.

 

Efter min insändare HBL 6.2.16 om att manlig könsprofilering inte ifrågasätts har jag tappat förtroendet för hur HBL hanterar jämställdhetsfrågor. Det verkar ha blivit rumsrent att könsprofilera män i jämställdhetsdebatten. Som opinionsbildare borde media behandla frågor kritiskt och vetenskapligt. Inte fungera språkrör för vissa utvalda subjektiva, ideologiska tolkningar.

Kommentarer (5)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Christina Hoff Sommers är inte en feminist. Hon finansieras av American Enterprise Institute (AEI) för att vara en antifeministisk front (på samma sätt finansierar AEI vissa "vetenskapsmän" för att vara mot klimatförändring).
Anonymous02.12.17 kl. 14:12
Christina Hoff Sommers är demokrat. Alla feminister är inte radikalfeminister. Enbart för att Hoff Sommers arbetar för en konservativ/nyliberal tankesmedja betyder det inte att hon automatiskt har fel. Det där är ett logiskt felslut.
02.12.17 23:48
Jag tänkte att du kanske inte kände till att Christina Hoff Summers sprider felaktiga påståenden om feminismer. Men eftersom du själv sysslar med det så borde jag insett att du såklart känner till att hon är en antifeminist.
Anonymous03.12.17 kl. 11:39
Om du går enligt alla feminister som inte är radikalfeminister är inte riktiga feminister så håller det inte riktigt. Christina Hoff Summers beskriver sig själv equity-feminist. Hon är centrist/liberalfeminist. Det är jag som är antifeministen i det här sammanhanget.
03.12.17 23:31
Jag förstår inte vad du menar med "radikalfeminist". Är det nåt du kallar alla som du tycker tar feminism "för långt" eller? Jag förstår radikalfeminister som dom där tröttsamma "feministerna" som är transexkluderande.
Anonymous04.12.17 kl. 17:34
Radikalfeminism är en gren inom feminismen som anses ha lanserats av Shulamith Firestone 1970 och vars huvudsakliga tes är att kvinnors underordnade ställning i samhället beror på att vi lever i ett patriarkat. Enligt radikalfeminismen innehåller hela samhället en könsmaktsordning som håller alla kvinnor i ständigt förtryck som t.ex förtryck som pornografi, prostitution och våld i nära relationer. Denna modell är starkt inspirerad av marxismens syn på förhållande mellan kapitalister och arbetarklassen. Shulamith Firestone menade att könsförtrycket var intimt sammankopplat med klassamhället och den alienerande kulturen. Enligt henne kan könsförtrycket inte upphävas annat än i ett kommunistiskt samhälle där alla former av alienation och därmed kultur upphävts. Radikalfeminismen är en av de tre största riktningarna inom feminism och dess patriarkatteori har blivit det mest framträdande bland tredjevågsfeminismen. Ordet "radikal" syftar inte på att "ta det för långt" i det här sammanhanget. Alla feminister skriver inte under det var av Hoff Summers är en av de.
04.12.17 21:25
nu kan kanske inte anonymous svara mig direkt men jag undrar om denne anser att camille paglia inte heller är feminist. ;)
k05.12.17 kl. 19:11
Hahhah den var bra! Troligtvis inte eftersom hon är nära vän med Hoff Summers och de har många gemensamma åsikter. Sofia Rappe
05.12.17 20:04
Anonym är tillbaka! Jag anser varken Hoff Summers eller Paglia vara feminister. Ni antifeminister har en rätt skum syn på feminismer.
Anonymous10.01.18 kl. 15:21